Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής- Rick Riordan

"Σου το λέω για να μην υπάρχει παρεξήγηση: εγώ δεν ήθελα να είμαι, ημίθεος. Αν διαβάζεις αυτό το βιβλίο μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι μπορεί να είσαι κι εσύ, τότε σου δίνω την εξής συμβουλή: κλείσε το βιβλίο αμέσως! Μη μου πεις μετά ότι δεν σε προειδοποίησα. Το όνομα μου είναι Πέρσι Τζάκσον..." 

Πώς θα σου φαινόταν αν μια μέρα ανακάλυπτες ότι οι ολύμπιοι θεοί ζουν ακόμα στις αρχές του 21ου αιώνα; Ότι έχουν μετακομίσει από την Ελλάδα στον 600ο  όροφο του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης; Ότι στην πραγματικότητα δεν είσαι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα αλλά γιος ενός θεού του Ολύμπου και μιας θνητής; Αυτά ακριβώς ανακαλύπτει ο Πέρσι Τζάκσον, και από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή του θα αλλάξει για πάντα... 
Ο Πέρσι είναι ένα δωδεκάχρονο αγόρι από τη Νέα Υόρκη, με δυσλεξία και σύνδρομο διάσπασης της προσοχής - έτσι τουλάχιστον λένε οι ειδικοί. Αφού αποβάλλεται για έκτη φορά από το σχολείο του, ανακαλύπτει μια μέρα την αλήθεια για όλα τα περίεργα που του συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα είναι ημίθεος, γιος ενός θεού και μιας θνητής... Το χειρότερο όμως είναι πως οι θεοί είναι θυμωμένοι μαζί του και έχουν στείλει διάφορα τέρατα στο κατόπι του. Έχει κλαπεί ο κεραυνός του Δία -η ράβδος της αστραπής- και ο Πέρσι θεωρείται ο κύριος ύποπτος. Η κλοπή αυτή έχει σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους θεούς και ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος φαντάζει πιο απειλητικός από ποτέ. 
Ο Πέρσι έχει μπλέξει άσχημα. Έχει μόνο δέκα μέρες καιρό για να βρει τον πραγματικό κλέφτη και να αποτρέψει έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τον δυτικό πολιτισμό. Η αποστολή του είναι εξαιρετικά δύσκολη και το Μαντείο δεν τον βοηθάει και πολύ με τους χρησμούς. Θα καταφέρει άραγε να βρει 
τον κλέφτη της αστραπής; 


Ο Rick Riordan αξιοποιεί την ελληνική μυθολογία και ενσωματώνει τα στοιχεία της στη σύγχρονη εποχή με πετυχημένο τρόπο. Ο Πέρσι συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός ήρωα που αναδεικνύεται- μαζί με τους φίλους του αγωνίζεται για να αποδείξει την αλήθεια και να αποκαλύψει τα σχέδια των μοχθηρών, υπερασπίζεται τα άτομα που αγαπά και κάθε εμπόδιο που συναντά είναι παράλληλα και μια δοκιμασία ώστε να αναδειχθούν οι ικανότητές του.
Αυτό το βιβλίο με γύρισε πίσω στην εποχή που διάβαζα Χάρι Πότερ. Ένιωσα την ίδια ανυπομονησία και τον ίδιο ενθουσιασμό, και τολμώ να πω ότι μου άρεσε περισσότερο ο Πέρσι γιατί μιλούσε για την ελληνική μυθολογία, την οποία αγαπώ ιδιαίτερα. Πιστεύω πως ο Πέρσι θα γίνει για τα νέα παιδιά, ότι ήταν και για μας ο Χάρι Πότερ. Μάλιστα πολλοί έχουν πει ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των 2 ηρώων- 12χρονα παιδιά, που ξαφνικά μαθαίνουν την πραγματική τους ταυτότητα και μπαίνουν σε ένα κόσμο μαγευτικό και επικίνδυνο ταυτόχρονα, μια παρέα παιδιών που μάχονται ενάντια στο κακό. Οπότε αν σας αρέσει ο Χάρι Πότερ, σίγουρα θα αγαπήσετε τον Πέρσι Τζάκσον και την παρέα του!


Percy Jackson and the Olympians-Book One
Εκδόσεις: Πάπυρος
Βαθμολογία: 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails