Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Movie's Corner

Αφιέρωμα στον Tim Burton Part Two

Charlie and the chocolate Factory (2005)
Ο Charlie Bucket (Freddie Highmore), προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια, είναι το ένα από τα πέντε τυχερά παιδιά που θα επισκεφτούν το Εργοστάσιο Σοκολάτας του παράξενου Willy Wonka(Johnny Depp). Μέσα στο εργοστάσιο τα παιδιά θα ζήσουν την πιο απίστευτη αλλά ίσως και την πιο δυσάρεστη εμπειρία της ζωής τους… Και ένα απρόσμενο δώρο περιμένει τον νικητή.
Ένα βιβλίο-θρύλος γίνεται μια ταινία-θρύλος. Από τις πιο πετυχημένες μεταφορές βιβλίου στον κινηματογράφο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να μην απόλαυσε την ταινία. Παρότι το βιβλίο απευθύνεται σε μικρής ηλικίας κοινό, ο Tim Burton καταφέρνει με τους ιδιότροπους χαρακτήρες να διασκεδάζει και τους μεγάλους.
Αγαπημένος χαρακτήρας; Ο παππούς του Charlie, Grandpa Joe(David Kelly)! Παρά την ηλικία του, η τρέλα κυλάει ακόμα στις φλέβες του και προτρέπει τον Charlie να πιστεύει στα όνειρά του και να παλεύει για αυτά. Είναι αυτός που του λέει ότι τα λεφτά δεν έχουν καμία αξία μπροστά στα όνειρά μας. Φυσικά, αξιολάτρευτος είναι και ο Willy Wonka καθώς και οι εξωτικοί υπάλληλοί του Oompa Loompas(Deep Roy).

Edward Scissorhands (1990)
Ο Edward( Johnny Depp) είναι η δημιουργία ενός εφευρέτη, ο οποίος πέθανε πριν ολοκληρώσει το έργο του και τον άφησε με ψαλίδια στη θέση των χεριών. Μετά το θάνατό του, ο Edward ζει απομονωμένος στο κάστρο του εφευρέτη, μέχρι που η Pegg Boggs( Dianne West ) επισκέπτεται τον πύργο και αποφασίζει να πάρει τον Edward μαζί της στο σπίτι της. Ο Edward μέσα στην καινούρια του κοινωνία γνωρίζει τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα αλλά και την προδοσία και την κακία των ανθρώπων..
Πρόκειται για μια πολυαγαπημένη ταινία, που όλοι την έχουμε δει. Ο Tim Burton παρουσιάζει με μεγάλη επιδεξιότητα την αντίδραση των ανθρώπων σε κάτι καινούριο και ενδιαφέρον καθώς και πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να το καταδικάσουν λόγω της προκατάληψής τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι που κάνει αυτή την ταινία τόσο αγαπητή και όχι το ενδιαφέρον αλλά και προβλεπόμενο love story.
Ο χαρακτήρας που λατρεύω είναι φυσικά ο Edward. Το βλέμμα του, ο τρόπος που φέρεται και η προθυμία του να βοηθήσει τους άλλους και φυσικά οι μοναδικές δημιουργίες του.. Ιδιαίτερα τα δημιουργήματά του από πάγο κόβουν την ανάσα.

Sleepy Hollow (1999)
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης στέλνει τον Ichabod Crane( Johnny Depp ) στο χωριό Sleepy Hollow για να ερευνήσει τους φόνους τριών ανθρώπων. Όλοι οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι ότι για τους φόνους ευθύνεται ο Ακέφαλος Καβαλάρης( Christopher Walken ), το φάντασμα του οποίου θέλει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατό του. Ο Crane, βασίζεται μόνο στη λογική και σε πραγματικά γεγονότα και αρνείται να πιστέψει τα λεγόμενα των κατοίκων, μέχρι τη στιγμή που θα τον αντιμετωπίσει ο ίδιος.
Στο Sleepy Hollow ο Crane έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με θρύλους που παίρνουν σάρκα και οστά, αλλά και με τα φαντάσματα του παρελθόντος του που τον καταδιώκουν. Μαγεία, έρωτας και μυστήριο που κόβουν την ανάσα όσες φορές κι αν τη δεις αυτή την ταινία.
Αυτό που μου αρέσει σε αυτή την ταινία είναι η σύγκρουση των αντίθετων στοιχείων- λογική και φαντασία, φαίνεσθαι και είναι, ψέμα και αλήθεια, παρόν και παρελθόν, προδοσία και έρωτας, θάνατος και ζωή.

 Sweeney Todd-The demon barber of Fleet Street (2007)
Έπειτα από χρόνια εξορίας, ο κουρέας Benjamin Barker(Johnny Depp) επιστρέφει στο Λονδίνο για να βρει την γυναίκα του πεθαμένη και την κόρη του υπό την εποπτεία του διεφθαρμένου δικαστή Turpin(Alan Rickman), ο οποίος καταδίκασε άδικα τον Benjamin για να μπορέσει να πλησιάσει τη γυναίκα του. Έχοντας αλλάξει το όνομά του σε Sweeney Todd, μοναδικός στόχος του Benjamin είναι η εκδίκηση. Με τη βοήθεια της Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter) ο Sweeney ανοίγει ένα κουρείο και οι πελάτες του με μια επιδέξια κίνηση του ξυραφιού του καταλήγουν να είναι συστατικά στις πίτες της Ms. Lovett.
Τα πιο σκοτεινά και επικίνδυνα συναισθήματα του ανθρώπου κυριαρχούν σε αυτή την ταινία. Ζήλια, ψέμα, αδικία, μίσος, εκδίκηση. Και μέσα σε αυτό το αφιλόξενο κλίμα, γεννιέται ο έρωτας του Anthony(Jamie Campbell Bower) και της Johanna(Jayne Wisener). Ο αγνός έρωτας είναι τελικά αυτός που κυριαρχεί και καθένας που έπραξε λάθος, έστω και άθελά του, έστω και σε μια στιγμή αδυναμίας, τιμωρείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails